Benne van szívünk öröme, mert szent nevében bízunk. (Zsolt 33,21)

Mindenkor örüljetek, szüntelenül imádkozzatok... (1Thessz 5,16-17)

Olvasmányok: Róm 4,1-8 és 1Móz 19,30-38

 

Lelki útravaló a mai napra

Olofsson Placid atya nevéhez fűződik az örömolimpia megszervezése. A Gulagon eltöltött tíz év alatt abban próbált segíteni fogolytársainak, hogy nap mint nap megerősödjön bennük az élni és túlélni akarás. Az győzött, aki a nap során a legtöbb örömöt gyűjtötte. Elbeszélése szerint a foglyok nem értek rá az embertelen körülményekkel foglalkozni, hiszen figyelni kellett, számolni és számon is tartani a napi örömöket. Amikor pedig eljött az este, akkor fel kellett tudni sorolni őket. Egyik este az a fogoly lett az olimpia győztese, aki tizenhét apró örömöt sorolt fel a gulagi munkatáborban.

A zsoltáros arról tanúskodik, hogy az öröm nem múlékony hangulat, nem is az események és történések függvénye, hanem egy mélyen spirituális gyökerű, az Istenbe vetett bizalomhoz kötött állapot. Ezért lehet még a körülményektől is független.

Mi lenne, ha a mai napon beneveznél az örömolimpiára? Mi lenne, ha a mai napon nem azon morgolódnál és keseregnél, hogy mi hiányzik, mi nem változik, ki nem figyel rád, hanem figyelmedet arra összpontosítanád, hogy igyekszel észrevenni a jót? Ez a figyelem összekapcsol azzal az Istennel, akinek az az akarata, hogy mindenkor örülj, szüntelen imádkozz, mindenért hálát adj Jézus Krisztus által.

*

Uram, Istenem! Olyan sokszor csak kesergek és panaszkodom amiatt, mert a dolgok nem úgy mennek az életemben, ahogy szeretném. Ezért sokszor hiányzik az öröm mindennapjaimból. Kérlek, ajándékozz meg hálás szívvel, hogy tudjak gyermeki bizalommal élni és örülni a te irgalmas szeretetednek, amellyel körülölelsz nap mint nap. Add Szentlelked erejét, hogy erről ma se feledkezzem meg! Ámen.Szerző: Baranyayné Rohn Erzsébet

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.